Hotel

Sagrađen 1882. godine na razmeđi orijentalnog i modernog stila, Hotel Europe prožet je najljepšim osobinama oba svijeta.

Smještena u samom srcu grada Sarajeva, samo par koraka od turističkog starog gradskog jezgra, ova austrougarska građevina plijeni pažnju samim svojim raskošnim izgledom.

Ulaskom u predvorje, svaki boravak u Hotelu Europe odvija se poput putovanja na kojem će Vas predvoditi ljubazno osoblje. Dočekuje Vas lagana muzika i privlačan enterijer vrijedan izučavanja. Duh prošlog vremena očuvan je u tradicionalnom dijelu hotela sa kitnjastim dekorom obojenim godinama, dok je novi dio urađen u modernom stilu i odlikuje se velikom ljepotom.

Hotel Europe u kojem su odsjedale najvažnije ličnosti iz Evrope i svijeta je cijeli jedan vijek bio nijemi svjedok sarajevske historije. Upravo u ovom hotelu su tokom svoje posjete Sarajevu boravili ugledni državnici i političari, istaknuti korporativni izvršioci, filmske i televizijske ličnosti, umjetnici i sportisti.

Nakon 130 godina tradicije, Hotelu Europe je vraćen prvobitni sjaj i uređen je u skladu sa najvišim ugostiteljskim standardima. Našu sveobuhvatnu ponudu čini 160 luksuzno opremljenih soba, 14 apartmana, od kojih su 2 predsjednička, 5 potpuno opremljenih konferencijskih sala, vrhunski sadržaji spa i wellness centra sa fitness centrom, bazenom, turskim kupatilom, solarijumima, saunama i prostorijama za masažu.

Uz poznatu „Bečku kafanu“, Restoran sa vrhunskim domaćim i internacionalnim kulinarskim specijalitetima i slastičarnu „Mozart“ sa originalnim slasticama, Hotel Europe će okrijepiti Vaš duh i učiniti Vaš boravak u Sarajevu jedinstvenim doživljajem kojeg ćete se uvijek sjećati sa lijepim uspomenama.

Svojom centralnom lolacijom Hotel Europe je nepogrešivo najbolji izbor  ukoliko želite upoznati historiju grada, obići kulturne znamenitosti i uživati u ljepotama starog dijela grada, odnosno Baščaršiji.

Samo par minuta laganog hoda od Hotela Europe nalazi se i najstarije sarajevsko šetalište koje se pruža od Bentbaše do Da Rive mosta na rijeci Mošćanici. Dugo je oko 8 kilometara i gotovo cijelom dužinom smješteno u kanjonu rijeke Miljacke. Šetalište je zatvoreno za promet motornim vozilima, ali postoji označeni dio za bicikliste. Na samom ulazu kod Bentbaše nalazi se Mali muzej BiH, odakle počinje ovo šetalište koje je još poznato pod nazivom "Aleja ambasadora“, savršena za duge šetnje, trčanje i bjeg od gradske buke. Naziv je nastao tako što su diplomati koji su boravili u BiH svojim rukama zasadili preko 150 stabala lipe, o čemu danas svjedoče i table sa njihovim imenima. Pokraj ove šetnice se, također, nalazi i stijena za penjanje – Dariva, koja je omiljeno penjalište brojnih alpinista, bilo sa užadima ili bez njih, sa već označenim pravcima penjanja.

Ukoliko krenete na drugu stranu, niz obalu rijeke Miljacke, stići ćete do Vilsonovog šetališta, koje će Vas oduševiti drvoredom lipa , zasađenim za vrijeme austrougarske vladavine.Ova staza duga oko sedam kilometara, još je jedan dobar izbor za rekreativne aktivnosti.